Toimiva ilmanvaihto on jokaisessa kiinteistössä erittäin tärkeä asia. Puhdas sisäilma ja riittävä ilmanvaihto parantavat huomattavasti sekä terveyttä että kiinteistön energiatehokkuutta. Huonosti tai osittain puutteellisesti toimiva ilmanvaihto saattaa aiheuttaa monia terveysongelmia, kuten ihon kuivumista, päänsärkyä, kovaa väsymystä sekä jatkuvaa yskää ja nuhaa. Käymme tässä lyhyesti läpi, mitä ovat painovoimainen ja koneellinen ilmanvaihto.
Painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto?
- Painovoimainen ilmanvaihto
Suomessa lähes kaikissa pien- ja kerrostaloissa on asennettuna painovoimainen ilmanvaihto. Painovoiman avulla toimiva ilmanvaihto tarkoittaa tuloilman saamista ikkunan ilmanvaihtoaukkojen tai ulkoilmaventtiileiden kautta kaikkiin asuinhuoneisiin. Poistoilma ohjataan poistoilmakanavaan kylpyhuoneen poistoilmaventtiilin tai liesituulettimen avulla. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpötila- ja paine-eroihin. Talvisin pitää muistaa säätää venttiilit pienemmälle, jotta ilma ei poistu liian tehokkaasti. Tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistaminen kannattaa suorittaa säännöllisesti, pestä suodattimet ja vaihtaa ne ainakin kaksi kertaa vuoden aikana.
Keittiön liesituulettimen suodattimet on hyvä puhdistaa useamman kerran vuoden kuluessa ja säätää tuloilmaventtiilit talvi- tai kesäasentoon vuodenaikojen mukaisesti. Pesuhuoneeseen kuuluvan lautasventtiilin voi talvisin säätää pienemmälle heikentämättä kuitenkaan ilmanvaihtoa. Talvisin voi tuulettaa myös niin sanotun ristivedon avulla, mutta sulkea ikkunat tarpeen mukaan nopeasti.
- Koneellinen ilmanvaihto
Koneelliset ilmanvaihtojärjestelmät jaetaan kahteen päätyyppiin, eli koneelliseen tulo-poistoilmanvaihtoon ja koneelliseen poistoilmanvaihtoon. Koneellinen poistoilmanvaihto tarkoittaa, että märkätilojen, vaatehuoneiden ja keittiön ilmanvaihtoventtiileistä voidaan imeä ilmaa puhaltimien avulla kanavien kautta suoraan ulos, jolloin korvausilma tulee sisään seinien tai ikkunoiden yhteydessä olevista ulkoilmaventtiileistä. Ilmanvaihtoon tarkoitetut laitteet pitää aina puhdistaa säännöllisesti ja säätää oikein, jotta ne tuovat parhaan mahdollisen hyödyn. Alan ammattilaiset neuvovat mielellään sekä laitteen hankinnassa, käytössä että huollossa.
Koneellisessa ilmanvaihdossa kannattaa aina huolehtia ilmanvaihdon säädöstä laitteen kuormituksen mukaisesti, ja laitteen ollessa pois käytöstä säätää laitteelle minimiteho. Saunomisen aikana poistoilmaventtiilin voi sulkea ja jättää sen vuorostaan taas auki, kun saunominen on päättynyt. Kesäisin poistoilman lämmöntalteenoton ohitus ja tuloilman lämmitys kannattaa säätää mahdollisimman pienelle tasolle, kun taas syksyisin laittaa ne jälleen talviasentoon.
Turun ja koko Varsinais-Suomen alueella palvelevat LVI-alan ammattilaiset auttavat mielellään ilmanvaihtoon, uusiutuvaan energiaan ja putkiremontteihin liittyvissä asioissa. Ota rohkeasti yhteyttä, sillä LVI-alan ammattilaiset palvelevat sinua mielellään kaikissa LVI-alaa koskevissa kysymyksissä.